Skip to main content

Cleo & Esther zijn de grote winnaars van de Drentse voorleeswedstrijden!

Cleo Buirs van de St. Josephschool in Zandberg (gemeente Borger-Odoorn) heeft op woensdag 13 april de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Esther Afman uit Beilen, leerling van Volta, is woensdag uitgeroepen tot winnaar van de provinciale finale van Read2Me!, dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. 

Cleo Buirs is Drents voorleeskampioen 2022

Cleo Buirs Drents voorleeskampioen en Annelies Bakelaar

Cleo Buirs van de St. Josephschool in Zandberg (gemeente Borger-Odoorn) heeft op woensdag 13 april de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Op 25 mei aanstaande gaat Cleo de provincie Drenthe vertegenwoordigen tijdens de feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. Als Cleo wint mag ze zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen en Kinderdirecteur 2022 van het Kinderboekenmuseum noemen. 

 

Het regionale kampioenschap
Cleo Buirs las voor uit ‘Alles komt goed, altijd’ van Kathleen Vereecken, een heel actueel boek. Het verhaal gaat over Alice en hoe zij de eerste wereldoorlog moet zien te overleven. Eigenlijk gaat dit boek over elke oorlog. Ook over oorlogen van nu. Het is een verhaal over vluchten, over angst, over afscheid moeten nemen en over heel erg veel verdriet. Dit verhaal doet je beseffen hoeveel geluk we hebben om te leven in vrede en vrijheid.

 

Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Cleo heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen maar liefst leerlingen van 164 scholen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de lokale en regionale finales in de Bibliotheek en vervolgens tijdens de provinciale finale. 

De jury zei over Cleo: "Haar introductie op dit boek en het fragment raakte ons. Met haar mooie warme stem pakte ze ons en het publiek helemaal. Ze spatte van het podium (en het scherm van de livestream)!’’ . De jury bestond dit jaar uit schrijfster Marcella Kleine, directeur-bestuurder Biblionet Drenthe Annelies Bakelaar en leerkracht basisonderwijs Ineke Heersma.

 

Wil je de Voorleeswedstrijd terugkijken? Dat kan! 

> Ga naar de livestream  

Cleo is ook in het programma Op Tjak van RTV Drenthe geweest om te praten over haar overwinning. Wil je dat graag terugluisteren? Klik op de onderstaande button. 

> Ga naar het fragment 

 

Esther Afman is winnaar provinciale finale van Read2Me!

 Esther Afman winnaar Read2Me 2022 2

Esther Afman uit Beilen, leerling van Volta, is woensdag uitgeroepen tot winnaar van de provinciale finale van Read2Me!, dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. 

Zij was de beste van de zes voorleeskampioenen die streden om een plaats in de landelijke finale vanRead2Me! Esther las voor uit ‘Het meisje met de vlechtjes’ van Wilma Geldof, een waargebeurd verhaal over een 14-jarig meisje dat verzetswerk doet in de Tweede Wereldoorlog. Vanuit haar beleef je de rauwe werkelijkheid van een oorlog. 

 

Jury
De jury over Esther Afman: "Ze heeft haar fragment heel goed ingeleid en nam de zaal mee in het spannende fragment. Wij zaten, samen met het publiek, op het puntje van onze stoel. Esther keek het publiek goed aan en las soepel voor.’’ De jury bestond uit Esmé van den Boom, schrijver van proza, gedichten en liedjes, Jan-Willem Wolke, afdelingsleider Dr. Nassau College locatie Quintus, en Inge Speelman, leesconsulent voortgezet onderwijs Bibliotheek Hoogeveen. De winnaar gaat op 4 juni naar de landelijke finale. 

 

Brugklassers
Read2Me! is de voorleeswedstrijd voor brugklassers in het voortgezet onderwijs. De leerlingen lezen voor uit hun favoriete boek. De zes winnaars van de gemeentelijke schoolronden strijden voor de titel ‘Provinciaal voorleeskampioen Read2Me!’ De organisatie van Read2Me! in Drenthe is in handen van Biblionet Drenthe met medewerking van de bibliotheken.