Skip to main content

Inspiratiesessie Kinderboekenweek 2023

In samenwerking met IVN en K&C hebben wij op dinsdag 12 september en donderdag 14 september 2 bijeenkomsten georganiseerd voor leerkrachten uit het basisonderwijs. In onderstaande documenten kun je

Lees meer …Inspiratiesessie Kinderboekenweek 2023

Inspiratie nodig voor de Nationale Voorleesdagen? Meld je aan voor de webinar!

Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Joukje Adveld en Jan Jutte is verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Tijdens de Nationale Voorleesdagen 2023 staat dit boek in de schijnwerpers, samen met de rest van de Prentenboeken Top 10.

In kinderdagverblijven, de peuteropvang, bibliotheken en scholen vinden in het hele land activiteiten plaats rondom deze boeken. Ter inspiratie voor deze activiteiten organiseert Biblionet Drenthe een webinar op 11 januari 2023.

Illustrator Mies van Hout vertelt over het belang van voorlezen, en deelt leuke ideeën om met kinderen aan de gang te gaan. Daarnaast ontvangen we Lauri Bruins, muziekdocent bij ICO Centrum voor Kunst & Cultuur. Met haar tips voeg je muziek en beweging toe aan de Voorleesdagen.

Het programma is geheel online en start om 19.30 uur. Het is rond 20.45 uur afgelopen. Opgeven kan tot 31 december 2023 via bibliothekendrenthe.nl/nv23.

Leesoffensief op noordelijke pabo’s

Een leerkracht die graag (voor)leest is van onschatbare waarde voor de klas. Daarom werkt de pabo van NHL Stenden samen met Biblionet Groningen, Fers en bibliotheken uit het netwerk van Biblionet Drenthe aan een stimulerende leescultuur op de opleiding. Op 6 september hebben de organisaties de handen ineen geslagen voor het evenement ‘Het begint met taal’, een dag vol leesplezier voor pabo-studenten. Samenwerking op deze schaal, met en in drie provincies, is landelijk gezien uniek.

Lees meer …Leesoffensief op noordelijke pabo’s

Hannelore Gorter knap derde in landelijke voorleeswedstrijd PABO's

Hannelore Gorter (PABO Eekhorst te Assen) is woensdagavond 1 juni als derde geëindigd op het podium van de landelijke voorleeswedstrijd PABO’s. Een knappe prestatie!

Laurens Schulting uit Groningen heeft in Theater Kikker in Utrecht de 9e landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. Hiermee mag Laurens Schulting van NHL Stenden Pabo in Groningen zich de Nationale Pabo Voorleeskampioen van 2022 noemen.

Lees meer …Hannelore Gorter knap derde in landelijke voorleeswedstrijd PABO's

Terugblik bijeenkomst 'Rijke teksten' op 8 juni 2022: geef jij het leesonderwijs een boost?

Ruim 100 Drentse leerkrachten uit het basisonderwijs waren aanwezig bij de middag in het kader van het Drents Leesoffensief. Het thema van de middag was ‘Rijke teksten maken rijke lezers' en de aanwezigen werden op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen in het leesonderwijs. Coryfee op dit vlak Erna van Koeven verzorgde een inspirerende lezing die aan het denken zet, maar ook uitnodigt om het leesonderwijs een boost te geven en vooral om te gaan werken aan leesplezier.

Lees meer over de bijeenkomst

Nationale BoekStartdag in De Nieuwe Kolk op 11 juni

Op 11 juni vindt de Nationale BoekStartdag plaats bij DNK. Het thema van de BoekStartdag is 'Jij bent de beste verhalenverteller!'. Het programma start om 10.00 uur en eindigt om 14.00 uur. Deze inspirerende dag is voor ouders/verzorgers en kinderen in de leeftijd van nul tot zes jaar. Zo is er een markt met allerlei producten en diensten voor jonge kinderen.

De kinderen kunnen gratis meedoen met verschillende activiteiten en taal in de breedste zin van het woord staat centraal. Zo wordt er voorgelezen, gedanst en zal de Familie Bosuil rondvliegen op de markt.

Winnaar Read2Me! komt uit Noord-Brabant en verslaat daarmee Esther Afman uit Drenthe

Voor het achtste jaar werd Read2Me! georganiseerd; dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. In een spannende landelijke finale streed de Drentse voorleeskampioen Esther Afman tegen 10 andere finalisten om de titel Brugklas Voorleeskampioen 2022.

Op zaterdag 4 juni j.l. werd Daan Schuurmans van het Carolus Boromeuscollege in Helmond, Noord-Brabant, in Podium Hoge Woerd in De Meern door de vakjury uitgekozen tot winnaar van de landelijke finale Read2Me! Hij las voor uit het boek De Tunnelvan Anna Woltz. Daan heeft daarmee de scholieren van in totaal 1.130 brugklassen van verschillende scholen achter zich gelaten. Deze brugklassers hebben het in de afgelopen maanden tegen elkaar opgenomen tijdens lokale, regionale en provinciale voorrondes.

Lees meer …Winnaar Read2Me! komt uit Noord-Brabant en verslaat daarmee Esther Afman uit Drenthe

Esther Afman uit Drenthe deed mee aan Read2Me! 

Voor het achtste jaar werd Read2Me! georganiseerd; dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. In een spannende landelijke finale streed de Drentse voorleeskampioen Esther Afman tegen 10 andere finalisten om de titel Brugklas Voorleeskampioen 2022.

Lees meer …Esther Afman uit Drenthe deed mee aan Read2Me! 

De Nationale Voorleeskampioen 2022 is Guus Janse (11) uit Middelburg

De negenentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Guus Janse uit Middelburg van de Regenboogschool. Guus mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2022 noemen. In TivoliVredenburg (Utrecht) las hij voor uit Prutsers & pechvogels van Tosca Menten en Jozua Douglas.

Lees meer …De Nationale Voorleeskampioen 2022 is Guus Janse (11) uit Middelburg

Bijeenkomst 'Rijke teksten' op 8 juni: geef jij het leesonderwijs een boost?

Geef jij het leesonderwijs een boost?
Onderzoeken wijzen uit: Nederlandse kinderen houden minder van lezen dan hun leeftijdsgenoten in andere landen. Hoog tijd om daar verandering in aan te brengen! Tijdens de bijeenkomst Rijke teksten maken rijke lezers bij DNK in Assen op 8 juni, leer jij meer over hoe jij werk kunt maken van leesplezier met de juiste teksten. Natuurlijk komen zowel de theoretische achtergronden als de praktijk aan bod.

Lees meer …Bijeenkomst 'Rijke teksten' op 8 juni: geef jij het leesonderwijs een boost?

Ruim 170 kinderen in Emmen ontvangen een media-ontdekpakket

Kinderen van nu groeien op in een wereld vol schermen. Hoe zorg je ervoor dat in de beginjaren van kinderen een goede basis wordt gelegd qua taalontwikkeling, lezen en mediagebruik? Ruim 170 kinderen van basisschool de Dreske, Braakhekkeschool, de Meent, ’t Koppel, de Runde, de Esdoorn en de Bentetop hebben de afgelopen tijd diverse soorten media ontdekt.

Alle kleuters hebben namens Bibliotheek Emmen een media-ontdekpakket gekregen, met een prentenboek, spelmaterialen en tips voor ouders om samen met hun kind op ontdekkingstocht te gaan en te proeven aan verschillende media. Hiermee werden ze uitgedaagd om voor te lezen, te kijken, spelen en doen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. 

Lees meer …Ruim 170 kinderen in Emmen ontvangen een media-ontdekpakket